Stomatologia

Wraz z nadejściem lata wiele osób, zarówno tych młodych jak i starych cierpi na specyficzną dolegliwość- silny i punktowy ból występujący przy spożywaniu produktów zimnych lub ciepłych. Zaraz po zrezygnowaniu z ich spożywania ból ustępuje. Dolegliwość ta to bez wątpienia nadwrażliwość zębów. Stosując bardziej naukowe słownictwo jest to po prostu osłabienie zewnętrznej ochronnej warstwy zęba. Gdy szkliwo (bo tak się ta warstwa nazywa) jest uszkodzone lub osłabione przez ubytki w nim, wszystko przedostaje się do wnętrza. Kolejne warstwy- zębina i miazga zębowa są mocno unerwione. Dlatego kontakt z silnymi bodźcami – ciepłem, zimnem, słodkim lub kwaśnym smakiem powoduje silną reakcje bólową. Zamiast rezygnować z uciech lata i sposobów na ochłodę warto zwalczyć problem. Pierwszą rzeczą jaką warto zrobić jest kupienie w aptece lub drogerii pasty albo płukanki wzmacniającej szkliwo. Załagodzi to ból. Nie rozwiąże to jednak problemu.

Uszkodzoną warstwę zęba, trzeba jak najszybciej odbudować, aby uniknąć kolejnych powikłań. Odpowiednie zabiegi, tak zwane mineralizacją szkliwa wykonuje większość bydgoskich gabinetów dentystycznych – dentysta-stomatolog.com/bydgoszcz,1.html. Jeżeli jesteśmy w Bydgoszczy lub innym dużym mieście, nie warto czekać. Lepiej od razu znaleźć, choćby w internecie najbliższy zakład. Po wpisaniu „stomatolog Bydgoszcz” lub „dentysta Bydgoszcz”, pojawi się wiele ofert prywatnych lub związanych z funduszem zdrowia gabinetów stomatologicznych. Choć mineralizacja jest szybkim i niezwykle skutecznym zabiegiem, brak zmian w codziennych nawykach za jakiś czas znowu doprowadzi do odnowienia problemów. Po pierwsze trzeba uważać, aby zbyt mocno nie szczotkować zębów. Jeżeli szczoteczka nie jest uszkodzona, a z dziąseł leje się krew, to trzeba zmienić sposób dbania o higienę jamy ustnej. Kolejna rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to cykliczne usuwanie płytki nazębnej. Nieusuwana stanie się pożywką dla bakterii, doprowadzi do tak zwanej ucieczki dziąseł i odsłonięcia wrażliwych szyjek zębowych. Dieta również może mieć wpływ na kondycję szkliwa. Zbyt dużo kwaśnych soków oraz duże ilości złych węglowodanów (jasne pieczywo, ciasta, makarony) powodują zmianę pH i osłabienie szkliwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>